DIŞ HABERLER – Londra’da yaşayan Nina Jane Patel, adını “Meta” olarak değiştiren Facebook’un sanal platformu Horizon’da avatarının (kendisinin hareketli, konuşan, bilgisayar tarafından oluşturulmuş versiyonu) tacize uğradığını açıkladı. Patel (43) Meta tarafından kullanıcıların sanal avatarlarıyla zaman geçireceği sosyal bir ortam, eğlence veya amel amaçlı bir sanal platform olarak tanıtılan “metaverse” tabanlı çevrimiçi video oyun “Horizon Worlds”te tacize uğradığını söyledi. Horizon’a kendisine benzeyen bir avatarla katılan Patel, “Platforma girdiğimde 60 saniyede üç erkek avatar bana doğru geldi ve uygunsuz şekilde avatarıma dokundu. Avatarımın bedeninin üstüne ve altına dokunduklarında ekran görüntüsü çekiyorlardı. Tacizciler ‘Sevmiyormuş gibi yapma’ gibi şeyler söylediler” dedi.
‘TAKİP ETTİLER’
Platformda kaçmaya çalıştığında tacizcilerin avatarlarıyla avatarını takip ettiklerini belirten Patel, ayrıca sesinden bir kız çocuğu olduğunu düşündüğü kişinin avatarının da erkeklerin tacizine uğradığını gördüğünü söyledi. Patel, “4 çocuk annesiyim ve çocuklarımın görünüşte eğlenceli, davetkâr bu alanda tacizle karşılaşmasından korkuyorum” diye konuştu.
CİNSEL SUÇLARIN YENİ MERKEZİ Mİ?
Jane Patel’in anlattıkları, 2024’e kadar yılda 500 milyar sterlinlik değere ulaşabileceği tahmin edilen metaverse evreninin cinsel suçlular ve pedofiller için uğrak yeri haline geleceğine dair korkuları artırdı. İngiliz avukat Nick Brett, “Bir kadının sanal alemde de cinsel saldırıya uğraması suç kabul edilmeli fakat henüz bu konular yasalaşmadı” diyerek sanal evrene hukuksal düzenleme getirilmesi çağrısında bulundu. Yetkililer, metaverse kurallarına göre kullanıcıların en az 18 yaşında olması gerektiğini ancak platforma yaşlarını aka göstererek giren birçok çocuk olduğunu söyledi. Ayrıca, Horizon’da avatarların başkalarıyla etkileşimden kaçınmak için girdiği “güvenli bölge” alanının işe yaramadığı bildirildi. Meta’nın bir sözcüsü, tacizle ilgili şunları söyledi: “Çok üzgünüz. Horizon güvenli olmalı ve biz onu bu şekilde inşa etmeye kararlıyız. İnsanların bu alanlarda nasıl etkileşim kurduğu hakkında daha fazla şey öğrendikçe iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz, bilhassa ihbarda bulunmalarına yardımcı olacağız.”
DÜNYA
23 Aralık 2024EKONOMİ
23 Aralık 2024TEKNOLOJİ
23 Aralık 2024DÜNYA
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024POLİTİKA
23 Aralık 2024POLİTİKA
23 Aralık 2024