Leuven Üniversitesinden bir küme araştırmacının çalışmasında, yürek ve damar hastalıklarında gözün retinasındaki kılcal damarların da etkilendiği, retinada yapılacak taramayla yürek ve damar hastalıklarının etkilerinin önceden belirli ölçüde tahmin edilebildiği belirlendi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, bunun için hazırlanan yapay zeka sistemiyle hastaların gelecek bir yıl içinde yürek krizi geçirme riski taşıyıp taşımadığı konusunda tahmin yürütülebildiği belirtildi.
Sistemin yüzde 70-80 civarında doğrulukla çalıştığı açıklandı. Hastaların kardiyovasküler muayenelerinde ilave teşhis mekanizması olabilecek sistem sayesinde önleyici tedavinin daha erken başlayabileceği anlatım edildi.
Araştırmayı yürüten ekibe liderlik eden Profesör Alex Frangi, yürek ve damar rahatsızlıklarının dünyada en fazla erken ölüme sebep olan hastalıkların başında geldiğini hatırlattı.
Frangi, “Retina taramaları nispeten ucuz ve birçok göz kliniğinde rutin olarak kullanılan bir teknik. Otomatik taramalar sonucunda hastalanma ihtimali yüksek olan kişiler yürek servislerine daha hızlı yönlendirilebilir. Taramalar ayrıca yürek hastalığının erken sinyallerini takip etmede de kullanılabilir.” dedi.
Geliştirilen yapay zeka sisteminde, bilgisayarların veri kalıplarını tespit etmesine, böylece tahminde bulunmasına olanak veren karmaşık bir dizi algoritma kullanıldı.
Sistemin geliştirilmesinde 5 bin kişinin retina ve yürek taramalarının analizi yapıldı. Çalışmada kullanılan verileri İngiltere’deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanı sağladı.
KAYNAK: AA
DÜNYA
23 Aralık 2024EKONOMİ
23 Aralık 2024TEKNOLOJİ
23 Aralık 2024DÜNYA
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024POLİTİKA
23 Aralık 2024POLİTİKA
23 Aralık 2024