Fotoselli ürünlerle tasarruf hedefi
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken sürdürülebilir alanlar inşa ediliyor. Boşa akan her damla su dünyanın geleceğini tehdit ederken, afetlerin, kuraklık belirtilerinin artmasıyla su kullanım bilinci yükseliyor. Bu alanda tüketiciler ve kurumlar pek çok önlem alıyor. Kurumlar yağmur suyu toplama, gri su arıtma gibi yatırımlara yönelirken, tüketiciler de evlerinde su kullanımına özen gösteriyor. Özellikle son iki yılda hem hijyen nedeniyle hem de su tasarrufu sağlamak amacıyla ‘fotoselli’ ürünlere ilgi giderek artıyor.
AYLİN RANA AYDİN - Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, pandemi sürecinde artan hijyen hassasiyeti ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında fotoselli ürünlere ilginin giderek arttığını belirterek, "Fakat ülkemizde fotoselli musluk ve bataryaları halen yalnızca restoran ve AVM’lerde görüyoruz. Oysa bu ürünlerin kesinlikle artık evlerimize de girmesi gerekiyor. Yerli firmaların tüketicilere daha ekonomik ve erişilebilir fiyatlarda fotoselli ürünler sunmalarına yönelik olarak üreticilere devlet teşvikleri sağlanmalı ve en kısa zamanda gerek endüstriyel gerekse evsel kullanım yaygınlaşmalı” dedi.
Çevre dostu
Bugünden başlayarak bu ürün gruplarının kullanımının, inşaat firmaları ve müteahhitlerce yapılacak olan yeni konut projelerine verilecek izinlerde ön şart haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Turhan, “Maliyet unsuru olarak görüldüğü için mevcut konutlarda bu değişimi gerçekleştirmek fazla olası değil ya da zamana yayılabilir fakat yeni yapılarda etraf dostu ve tasarruflu yeni nesil ürünlerin kullanımı sağlanabilir, bu standart hale getirilebilir ve bir kamu politikası olarak desteklenebilirse bu konuda fazla yol kat edebilir. ‘Su, vatandır’ sloganıyla çıktığımız yolda emin ve kalıcı adımlarla ilerleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Turhan, bilinçsiz tüketim ve kayıplar nedeniyle kuraklaşma yaşandığına dikkat çekerek, “Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir ab miktarı 1.340 metreküp. Nüfus artışı, göçler ve sanayileşme hızı da göz önüne alındığında 2040’da bu miktarın yıllık 1.116 metreküpe kadar düşeceği öngörülüyor” diye konuştu.
İki kat artış
Sensör teknolojileriyle suyun oldukça tasarruflu bir şekilde kullanılabildiğine değinen Gökhan Turhan, şöyle konuştu: “Ürünlerden geçen akışkanların miktarı da sensör sistemleri ile kontrol altında yüzde 60-70 oranında bir tasarruf sağlanabiliyor. 7’den 70’e kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik kampanyalarla insanları daha az ab kullanmaya teşvik etmemiz, gerekirse ilerleyen dönemlerde de getirilecek zorunluluk ve yaptırımlarla zorlamamız gerekiyor. Kovid-19’dan ötürü fotoselli ürünlerde yüzde 150-200 arası bir satış artışı yaşandı. Bu da önceki yıllara göre 2 kat kadar bir artış anlamına geliyor. Ancak gene de yeterli değil.”