evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama
Mersin Üniversitesi’ndeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda
99 okunma

Mersin Üniversitesi’ndeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda

Mersin Üniversitesi'nin 2020 yılındaki bazı atama, görevlendirme ve uygulamalarındaki usulsüzlükler Sayıştay raporunda yer aldı.

ABONE OL
02/02/2022 12:30
Mersin Üniversitesi’ndeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin Üniversitesi’nin 2020 yılındaki bazı atama, görevlendirme ve uygulamalarındaki usulsüzlükler Sayıştay raporunda yer aldı. Raporda, noksan mali tabloların yanı dizi usule müsait olmayan vekaleten dekanlık görevlendirmeleri, sınavsız nakil ve limitlerin üzerinde alım olduğuna dair tespitler dikkat çekti.

2021 yılı Eylül ayında yayınlanan ve Mersin Üniversitesi’nin 2020 yılındaki uygulamalarını içeren raporda, ‘Gelecek aylara ait gelirler hesabı ile gelecek yıllara ait gelirler hesabının kullanılmaması, üniversite mülkiyetinde olup, öbür kamu idarelerine tahsis edilen taşınmazların mali tablolarda yer almaması, üniversitenin sosyal emniyet kurumuna olan ilave karşılık prim borçları ile faturaya dayalı borçlarının mali tablolarda yer almaması, dekanlık görevlerinin vekaleten yürütülmesinde mevzuatında belirlenen usule uyulmaması, üniversitenin hali hazırda dolu olan bazı kadrolarına tedviren görevlendirilme yapılması, enstitü, fakülte ve yüksekokul sekreterliği kadrolarının görevde yükselme yönetmeliğine tabi şube müdürlüğü kadrosuna sınavsız nakil yapılması amacıyla kullanılması, kamu ihale kurulunun müsait görüşü alınmadan kamu ihale kanununda belirtilen limitlerin üzerinde alım yapılması ve memurlara öğle yemeği yardım ödeneğinin kullanılmayan kısmının tasdik alınmadan bütçeye gelir kaydedilmesi’ gibi konular yer aldı.

Dekanlık görevlerinin vekaleten yürütülmesinde mevzuata uyulmamış

Sayıştay raporunda öne çıkan konulardan biri de üniversite bünyesinde bulunan bazı fakültelerin dekanlarının asaleten atamalarının yapılmayarak, görevlerin vekaleten yürütüldüğünün tespit edilmesi oldu.

2547 Sayılı Kanun’un ‘Dekan’ başlıklı 16’ncı maddesine atıfta bulunulan raporda, dekanlık görevinin asaleten yürütülmesinin temel olduğu vurgulanarak, ” Mersin Üniversitesi’nde vekaleten atanmış ve 3-4 yıla kadar uzayan sürelerle bu şekilde göreve devam eden 9 dekan bulunmaktadır. Dekan, fakültenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde gerektiği zaman emniyet önlemlerinin alınmasında, öğrencilere lüzumlu sosyal hizmetlerin sağlanmasında, eğitim – öğretim, bilimsel araştırma ve yayını faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinde, tüm faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasında, takip ve kontrol edilmesinde ve sonuçlarının alınmasında rektöre karşı birinci derecede sorumludur. Dekanların söz konusu görevlerini itimat içerisinde ve herhangi bir baskı altında kalmaksızın yapabilmeleri için yasayla kendilerine bir takım güvenceler verilmiştir. Dekanların daimi olarak vekaleten görevlendirilmeleri ve her zaman görevden alınma ihtimali bulunması, onların müstakil bir şekilde görevlerini ifa etmelerinin önünde mani oluşturma ihtimalini ortaya çıkarmaktadır” denildi.

Üniversitenin dolu olan bazı kadrolarına tedviren görevlendirme yapılmış

Raporda dikkat çeken bir öbür konu ise üniversitenin daire başkanı, enstitü sekreteri, fakülte sekteri, yüksekokul sekreteri, başmüdür ve şube müdürü olmak üzere toplamda 19 kadroya, dolu olmasına rağmen öbür bir personelin tedviren atanması oldu.

” Mersin Üniversitesi’nde, muhtelif kadroları işgal eden personele temel kadrosu dışında öbür bir vazife verildiği ya da pasif tutulduğu halde, dolu olan bu kadrolara öbür personelin ‘tedviren’ atandığı görülmüştür. Oysa temel olan, kadroyu işgal eden şahıs tarafından ilgili görevin yürütülmesidir” denilen raporda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve buna ilişkin tebliğ hatırlatılarak, “Tebliğe aykırı olarak dolu kadroya yapılan tedviren görevlendirme uygulaması, aynı kadroyu birdenbire fazla personel işgal ettiği için bazı personelin atıl kalmasına, dolayısıyla insan kaynağından en verimli şekilde faydalanılamamasına yol açmaktadır. Aynı zamanda bu hal bilhassa harcama yetkisini kullanmak bakımından hukuki sonuçları da olabilecek bir yetki karmaşasına da sebep olabilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Şube müdürlüğü kadroları sınavsız nakil yapılması amacıyla kullanılmış

Mersin Üniversitesi’nde şube müdürlüğü kadrolarının sınavsız nakil yapılması amacıyla kullanıldığının tespit edilmesi, raporda yer meydan bir öbür konu oldu.

“Üniversitenin şube müdürlüğü kadrolarına; şube müdüründen daha üst vazife niteliğinde bulunan enstitü sekreterliği, fakülte sekreterliği ve yüksekokul sekreterliği, kadrolarından lüzumlu şartları taşımadığı halde görevde yükselme sınavına tabi tutulmaksızın atamalar yapıldığı tespit edilmiştir” denilen raporda, liyakat vurgusu yapılarak, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘temel ilkeler’ başlıklı 3’üncü maddesinde, ‘Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır’ denildiği hatırlatıldı.

Söz konusu uygulamanın, üniversitenin yasalarla belirlenmiş amaçlarına ulaşması ve memurların eşitlik ve liyakat esasları dahilinde görevlerini yerine getirebilmeleri açısından riskler barındırdığına dikkat çekilen raporda, “Şube müdürlüklerine Yükseköğretim üst kuruluşları ile Yükseköğretim kurumları personeli görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğine müsait olarak görevde yükselme sınavı yapılarak, yeterlilik ve objektiflik kriterlerine göre nakil yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Kanunda belirtilen limitlerin üzerinde alım yapılmış

Bunun yanında raporda, Mersin Üniversitesi tarafından 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarında, Kamu İhale Kurulunun müsait görüşü alınmadan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/f ve 22/d maddelerine göre yapılabilecek alımlar için öngörülen yüzde 10 sınırının aşıldığına ilişkin tespitler de yer aldı.

Konuyla ilgili Sayıştay raporunda şu görüşlere yer verildi:

“Mersin Üniversitesi’nde 2020 yılında doğrudan temin usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde yüzde 10 sınırının aşıldığı tespit edilmiştir. Bu husus 2019 yılı Sayıştay raporunda da bulgu konusu edilmiş, ancak üniversite 2020 yılında da tasdik almaksızın limit aşımı yapmıştır. Üniversite idaresi limit aşımı için Kamu İhale Kurumundan uygunluk talebinde bulunmuştur. Ancak Kamu İhale Kurumu 25 Kasım 2020 tarihli yazısında bu talebi, mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinin yüzde 10’luk sınırı zaten aşarak yapılmış olması nedeniyle uygunluk görüşü vermeyerek reddetmiştir.” – MERSİN

İhlas Haber Ajansı – Yerel

Mersin Üniversitesi, Üniversite, Sayıştay, Kamu, Yerel, Haber


HIZLI YORUM YAP
damalta.com Ataşehir masöz bayan istanbul masaj erotik hikaye seks hikayeleri sikiş hikayeleri amatör seks sex hikayeleri istanbul eve gelen masöz melikgazi escort bayan antalya masaj salonu